Kalap: 4-15 cm átmérőjű. Formája kezdetben kissé púposan domború, majd ellaposodik. Kalapbőre sárgás-, csokoládé- vagy sötétbarna. Felülete nyálkás, ragadós, szárazon fénylő. Kalapbőre könnyen lehúzható.
Tönk: 3-11 cm hosszú, 1-2,5 cm vastag. Többnyire hengeres alakú. A gallérja felett a tönk halványsárga, barnás szemcsékkel díszített, a gallér alatt fehéresbarnás, sima felületű.
Hús: Fiatalon kemény húsú, de hamar megpuhul. Színe fehéressárgás. Sérülésre színe nem változik.
Gallér: Fehéres majd ibolyásbarna gallérja van.
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Gyengén gyümölcs illatú
Íz: Íztelen vagy enyhén savanykás
Termőhely és idő: Májustól novemberig, kéttűs fenyő (erdei-, feketefenyő) alatt növő, gyakori faj.
Legjellemzőbb tulajdonságai:
- Gallér
- Hús színe nem változik sérülésre
Hasonló fajok:
Megjegyzés: Lehetőleg a fiatal példányokat fogyasszuk, mert az öregek íze kesernyés lehet! Fogyasztása a gombára érzékeny személyeknél ritkán allergiás tüneteket válthat ki.