A gombához még nincs fotó!
Egyéb elnevezések: | Népi elnevezések: |
Egyéb latin nevek:
Amanita aspera
Család: Galócák
Család (latin): Amanitaceae
Ehetőség (étkezési érték): Feltételesen ehető. Hőkezelni kell, de nem érdemes leszedni, mert nagyon könnyen összetéveszthető a párduc galócával. Nem igazán elsőrendű az íze.
Kalap: 6-12 cm átmérőjű. Fiatalon félgömbölyű, közepe bemélyedhet, később kiterül. Színe barnás, okkerbarna. Felszínét fiatalon sűrűn, később ritkásan díszítik a szürkés, sárga pettyek.
Tönk: 8-14 cm magas, 1,5-4 cm vastag. Jellegét tekintve vastag. Alul gumószerűen széles. Felszíne gallérja felett fehér, alatta sárgás pelyhek, pikkelykék övszerűen díszítik.
Lemezek, tráma: Szélesek fehérek, a tönköt nem érintik. Sűrűn állók.
Hús: Fehér, puha.
Gallér: Színe fehér, felszíne finoman bordás, a széle sárgás, barnás pelyhekkel.
Bocskora: Nincs, csak kiszélesedő gumója van.
Tejnedv: Nincs
Illat: Földszagú vagy enyhén avas.
Íz: Nem igazán finom ízű vagy íztelen.
Termőhely és idő: Júliustól októberig lombos erdőkben, főleg bükkösökben, gyertyánosokban.
Legjellemzőbb tulajdonságai:
- Tönkön alul sárgás pelyhekből álló öv