A gombához még nincs fotó!
Egyéb elnevezések: | Népi elnevezések: |
Egyéb latin nevek:
Morchella elata
Család: Kucsmagombafélék
Család (latin): Morchellaceae
Ehetőség (étkezési érték): Ehető, jó ízű, aromás gomba. Árusítható, de nyersen fogyasztva allergiát okozhat.
Kalap: Sötétebb, barnásfekete süveg. A gödröcskék bordák között sorba rendezettek. A süveg a tönkkel teljesen összenőtt.
Tönk: 2-6 cm hosszú, 1-3 cm vastag. Alakja hengeres, alul sokszor kissé elvékonyodó, végig üreges. Fehéres, világossárga színű. Szemcsés felületű.
Lemezek, tráma: Nincs. Termőrétege a süveg külső felületén található.
Hús: Törékeny, viasszerű, fehéres, okkeres színű.
Gallér: Nincs
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Jó illatú
Íz: Jóízű
Termőhely és idő: Márciustól májusig, lomb- és fenyőerdőben növő, nem ritka faj. Újabban gyakran kéregmulcson is megjelenik.
Legjellemzőbb tulajdonságai:
- Süveg tönkkel összenőtt
- Süvegen a gödröcskék bordák között sorba rendezettek
Hasonló fajok:
Megjegyzés: Az első tavaszi gombák közé tartozik, amely nagyobb mennyiségben gyűjthető. Nyersen allergiás tüneteket okozhat, ezért jól süssük, főzzük meg. Gyakran megtöltik a nagyobb példányokat gombás, májas töltelékkel, és úgy sütik meg.