Kalap: 3-15 cm átmérőjű. Domború vagy pogácsaszerű, majd ellaposodik, közepe kissé bemélyedhet, széle sokáig begöngyölt. Színe fehéres, krémszínű. A kalap felülete sima vagy kissé pikkelyes. Nyomásra, sérülésre sárgán foltosodik.
Tönk: 4-15 cm hosszú, 1-6 cm vastag. A tövénél kissé elvékonyodhat. Színe fehéres. Kettős, gyengén rozsdásodó gallérja van, az egyik lelógó, a másik felfelé álló, bocskorszerű, az általános burok maradványa.
Lemezek, tráma: Sűrűn és szabadon állók, fiatalon hússzínűek, végül feketésbarnák. Élük fehéres, kissé csipkézett.
Hús: Igen vastag, kemény, fehér.
Gallér: Kettős, gyengén rozsdásodó gallérja van, az egyik lelógó, a másik felfelé álló, bocskorszerű.
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Kellemes csiperke vagy keserűmandula illat
Íz: Kellemes gomba ízű
Termőhely és idő: Májustól októberig útszéleken, parkokban, kertekben, aszfaltrepedésekben gyakori.
Spórája: Spórapora sötétbarna, sp. 5,5-6 x 4,5-5 µm, elliptikus, sima.
Legjellemzőbb tulajdonságai:
- Dupla gallér
- Vörösödő hús
- Nyomásra sárguló kalapbőr
Hasonló fajok: