Kalap: 2-6 cm átmérőjű. Alakja ovális, tojás vagy gyűszű alakú, majd tompán kúpos lesz, széle erősen, csaknem a közepéig bordázott, idősen behasadozó. Színe rozsda- vagy okkerbarnás, rozsdasárgás. Fiatalon felületét letörölhető, csillámló szemcsék, korpák borítják.
Tönk: 5-10 cm hosszú, 0,2-0,5 cm vastag. Henger alakú, csoportosan növő. A tönk belül üreges, csöves. Színe fehér, felülete selymes, fénylő. Egy tőből sok tönk indul ki, szorosan egymás mellé zsúfolva. A 100 kalapból álló telep sem tartozik a ritkaságok közé.
Lemezek, tráma: Szabadon és sűrűn állók, szélesek. Kezdetben fehérek, majd szürkésbarnák, végül megfeketednek és elfolyósodnak.
Hús: Vékony, törékeny, vizenyős, fehér.
Gallér: Nincs
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Szagtalan
Íz: Íztelen
Termőhely és idő: Áprilistól novemberig lomberdőben, kertben, útszéli, korhadó tönkön vagy annak közelében növő, gyakori faj. Igen gyorsan nő, és napok alatt elvirul.
Legjellemzőbb tulajdonságai:
Hasonló fajok:
Megjegyzés: Ugyanaz a telep egy évben sokszor, akár minden eső után is terem. Ha megöntözzük, gyorsabban hozza termését.
Levesbe szokták tenni, de minden ételhez jól felhasználható. Egészen fiatalon érdemes csak szedni, és azonnal fel kell használni, mert állás közben is megöregszik, sokszor már néhány óra alatt megfeketedik és elfolyósodik. Bár kicsiny, de nem szaporátlan, mert egy-egy csoportos telep nagy mennyiséget ad. Elkészítés előtt többször és jól meg kell mosni, mert többnyire homokos, földes.