Kalap: 7-10 cm, húsos, domborúból kiterülő formájú. Pereme begöngyölt, bordás. Színe fehéressárga, krémszínű, világos bézs, világosbarnás. Kalapbőre sima.
Tönk: 5-10 cm magas, 2-3,5 cm vastag. Hengeres alakú, sima felszínű. A kalap alatt fehéren szemcsézett, lejjebb kalapszínű.
Lemezek, tráma: Sűrűn állók, pereszkefoggal lefutók, krémszínűek, öregen barnásan pettyezettek.
Hús: Fehér színű, kemény
Gallér: Nincs
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Gyümölcsre emlékeztető illatú
Íz: Kesernyés
Termőhely és idő: Júniustól októberig meszes, melegkedvelő lomberdőben
Spórája: Spórapora fehér, sp. 4,5-5,5 x 3,5-4,5 µm, majdnem gömb alakú vagy ovális, sima
Legjellemzőbb tulajdonságai:
- Jellegzetes színű termőtest
- Pettyezett lemezek
- Begöngyölt, bordás kalapszél