A gombához még nincs fotó!
Egyéb elnevezések: | Népi elnevezések: |
Egyéb latin nevek:
Család: Csészegombafélék
Család (latin): Pyronemataceae
Ehetőség (étkezési érték): Ehető, de ritka, kímélendő. Nem érdemes leszedni, mert nem kiadós, nem is különösebben ízletes és nehéz megpucolni.
Kalap: Kalapja nincs. Termőteste 5-10 cm magas, többnyire jellegzetesen fülformájú, felfelé álló, széle gyakran behajló, tövénél elkeskenyedő. Belső oldala narancsszínű, halvány rózsás árnyalatú, felülete sima. Külső oldala citrom- vagy okkersárga. Felülete deres, lisztes.
Tönk: Nincs tönkje. A termőtest vékonyodik el lefelé.
Lemezek, tráma: Nincs.
Hús: Vékony, roppanva törő, merev, halványsárgás színű.
Gallér: Nincs
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Néha enyhén föld vagy muskátli illatú
Íz: Nem jellemző.
Termőhely és idő: Júliustól októberig lomb- és fenyveserdőkben. Néhol tömegesen, főleg kemény fák alatt.
Spórája: Spórapora sárgásfehér. 12-14 μm x 6-7 μm . Sima, elliptikus , egy vagy két olaj cseppel.
Legjellemzőbb tulajdonságai:
- Színösszeállítása és formája jellegzetes
Hasonló fajok: