Kalap: Nem igazi kalap, inkább "kalapszerűség": 5-10 cm - de akár 25 cm - átmérőjű. Féloldalas félkör, vese vagy legyező alakú, vöröses színű, közepe barnás, a növekedésben lévő kalapszél fehéres, sárgás színű. Felülete fényes, lakkszerű réteggel borított, félkörösen barázdált, ráncolt.
Tönk: 5-10 cm hosszú, 0,5-2 cm vastag, oldalt álló, egyenetlen, sokszor kissé lapított, gyakran görbült. Színe, felülete a kalaphoz hasonló.
Lemezek, tráma: Nincs lemeze. A termőréteg a kalaprész alján található: likacsos, világosbarna, szűk likacsú.
Hús: Rostos, szívós, fakeménységű, világosbarna színű.
Gallér: Nincs
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Nem jellegzetes vagy enyhén gomba- vagy faillatú
Íz: Keserű
Termőhely és idő: Júniustól októberig, lomberdőkben, főleg tölgyesekben, fák tövében, tuskóján, egyenként vagy csoportosan előforduló, gyakori faj.
Spórája: Spórapora sötétbarna, spórája 7-12 x 6,5-7,5 µm, levágott csúcsú tojás alakú.
Legjellemzőbb tulajdonságai:
- Lakkos tönkrész
- Kalap jellegzetes színe
Hasonló fajok:
Megjegyzés: A fiatal termőtest ceruza formájú, csúcsa lekerekített, fehéres. Más fajjal nem téveszthető össze. Gyógyászati jelentősége miatt a távol-keleti országokban termesztik. Ott afrozodiákumnak is tartják.
Hazánkban gyógytea készítésére használják, vagy ledarált szárítmányát darált kávéba keverve speciális kávé főzéséhez.