- Látogató gombázó -

Redős papsapkagomba

(Gyromitra esculenta)

A gombához még nincs fotó!

Egyéb elnevezések:

Népi elnevezések:

Sombercsog

Egyéb latin nevek:Család: Papsapkagombafélék
Család (latin): Helvellaceae

Ehetőség (étkezési érték):
Súlyosan mérgező faj, nyersen akár halálos mérgezést is okozhat.
Alapfokú gombaszakértői tanfolyam része

Kalap: Nincs kalapja, csak süvege. A süveg 4-12 cm átmérőjű, igen szabálytalan alakú, fekvő tojásdad, szögletesen gömbölyded. Felülete szabálytalanul sűrűn álló, agyvelőszerű tekervényekkel, ráncokkal, bordákkal borított, gyakran kissé lebenyes. Átmetszve a süvegben több egymástól elkülönült, különböző nagyságú üregeket látunk. Az üregek belseje szürkésfehéren molyhos. A süveg színe sötétbarna, de előfordul világosabb vagy sötétebb vörösbarna vagy feketés példány is.
Tönk: 2-10 cm hosszú, 1-3 cm vastag. Belseje fiatalon tömör, később több, szabálytalan üregre tagozódik. Színe fehéres vagy fakó bőrszínű. Felülete sima vagy hosszirányban barázdált, gödröcskés.
Lemezek, tráma: Nincs lemeze. Termőrétege a süvegen jelenik meg.
Hús: Törékeny, viasszerű, fehér
Gallér: Nincs
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Kellemes gombaillatú, de lehet szagtalan is
Íz: Jóízű
Termőhely és idő: Március végétől májusig, savanyú talajú fenyvesekben, talajon vagy fakorhadék közelében növő, hazánkban helyenként gyakori faj.
Spórája: Spórapora fehér. Spórái fehérek, tojás alakúak, nagyok.
Legjellemzőbb tulajdonságai:
  • Több üregből álló belső rész
Hasonló fajok:
Megjegyzés: Erősen mérgező lehet, bár méreganyaga helyenként, időnként, sőt gombánként változó mennyiségű. Nyersen és forrázás nélkül veszélyesebb. Mivel jóízű, ezért sós vízzel kifőzve vagy többször forrázva, szárítva vagy ecetesen tartósítva más országokban fogyasztják, de ha nem megfelelően készítik el, halálos mérgezést is okozhat. Veszélyessége miatt fogyasztásra még leforrázva sem javasolható, mert ha sok benne a méreganyag, akkor az a forrázással sem távolítható el teljesen.

Még senki nem szólt hozzá! Tagként hozzászólhatnál!
Részletek: [ Itt ]