Kalap: 3-10 cm átmérőjű. Fiatalon domború, majd hamar tölcséressé válik, széle sokáig begöngyölt, majd igen sokszor hullámossá válik. Színe lehet rozsdasárga, rozsdavörös, vörösbarna, narancsbarna, de kifakulhat, gyakran sötétebben foltos lesz. Csupasz felületű.
Tönk: 3-8 cm hosszú, 0,5-1,2 vastag, töve kiszélesedik és az avart bozontosan átszövő micéliumszálakban folytatódik. A kalapnál kissé világosabb színű, felülete szálas.
Lemezek, tráma: Mélyen lefutók, sűrűn állók, keskenyek. Halvány vörösessárgák, rozsdasárgák.
Hús: Fiatalon rugalmas, később a kalapban puha, a tönkben szívós. Színe a kalap színénél halványabb.
Gallér: Nincs
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Nem jellemző.
Íz: Savanykás vagy kesernyés
Termőhely és idő: Augusztustól decemberig, lomb- és fenyőerdőben, sokszor folyásokban növő, gyakori faj.
Spórája: Fehér színű.
Hasonló fajok: