- Látogató gombázó -

Sárga gévagomba

(Laetiporus sulphureus)


Egyéb elnevezések:

Népi elnevezések:

Fűzfatüdő

Reves cseresznyefa-gomba

Kénsárga gévagomba

Karélyos tinóru

Egyéb latin nevek:



Család: Gévagombafélék
Család (latin): Laetiporaceae

Ehetőség (étkezési érték):
Ehető: a puha gomba fiatalon ehető, később élvezhetetlen.
Alapfokú gombaszakértői tanfolyam része

Kalap: Felül narancssárga, a termőrétegben citromsárga.
Tönk: Nincs tönkje, több rétegben egymás fölött (szinte mindig összenőve) jelenik meg a fákon.
Lemezek, tráma: Termőrétege citromsárga, apró, bársonyos lyukakkal.
Hús: Fiatalon puha, lédús, később sajtkeménységű, végül szívóssá, rostossá válik. Fehér, fehéres majd sárgás színű.
Gallér: Nincs
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs. Megtörve néha fehéres, átlátszó folyadék szivárog belőle, de ez a felszívott nedvesség.
Illat: Kellemes gombára és/vagy gyümölcsre emlékeztető, aromás illat.
Íz: Savanykás, idősen keserű.
Termőhely és idő: Áprilistól szeptemberig, élő és elhalt lombos fákon (főként fűzön, nyáron, cseresznyén vagy akácon) növő, gyakori faj. Súlyos károkat okozhat a faállományban.
Spórája: Spórapora fehér, spórája 5-6,5 x 3,5-4,5 µm, gömbölyű, sima, olajcseppekkel
Legjellemzőbb tulajdonságai:
  • Jellegzetes szín és külalak
Hasonló fajok:
Megjegyzés: Más gombafajjal nem téveszthető össze.
Receptek sárga gévagomba felhasználásával:
Fotók:

Még senki nem szólt hozzá! Tagként hozzászólhatnál!
Részletek: [ Itt ]