- Látogató gombázó -
.

Gombakrém 1.

Pirítósra nem csak gombafanoknak
Szerző:mars3696
2014.05.15 11:17

Hozzávalók:
Fél kilo gomba
1 nagyobb krumpli
10 dkg szalonna
1 dl teföl
3 ek. majonáz
só, tárkony, fehérbors
A krumplit pucoljuk, feldaraboljuk és sós vízben előfőzzük. Utána a szalonnát apróra vágjuk és pörcre sütjük.

Kiszedjük a pörcöket és a kisült zsíradékra odatesszük a megpucolt gombát fedő alatt sülni. Sózzuk, fűszerezzük! A tárkonyt óvatosan adagoljuk, mert hajlamos rá, hogy elvigye az ízt!

A gomba levet fog ereszteni. Amint kezd zsírjára sülni, hozzáadjuk a krumplit is és együtt sütjük tovább. Ha még nem puhult meg minden, egy pici vizet önthetünk bele, oda ne égjen.

Amikor kész, elforraljuk az utolsó vizet is, hozzáadjuk a félretett pörcöket és turmixba ledaráljuk. Ha van olyan turmixunk, ami nem teljesen pépesít, hanem inkább egészen apró darabokra vág (őröl), azt használjuk! A ledarált, leturmixolt anyagot a tejföllel és a majonézzel összekeverjük.

Pirítóssal tálaljuk!

Igazából bármilyen ehető gombából készülhet, de jó ez a felhasználás a keményebb gombák esetében (pl. már nem a legfrissebb gévagomba)