.
Gombakrém 1.
Pirítósra nem csak gombafanoknak | Szerző:mars3696 2014.05.15 11:17 |

Hozzávalók:
Fél kilo gomba
1 nagyobb krumpli
10 dkg szalonna
1 dl teföl
3 ek. majonáz
só, tárkony, fehérbors
A krumplit pucoljuk, feldaraboljuk és sós vízben előfőzzük. Utána a szalonnát apróra vágjuk és pörcre sütjük.
Kiszedjük a pörcöket és a kisült zsíradékra odatesszük a megpucolt gombát fedő alatt sülni. Sózzuk, fűszerezzük! A tárkonyt óvatosan adagoljuk, mert hajlamos rá, hogy elvigye az ízt!
A gomba levet fog ereszteni. Amint kezd zsírjára sülni, hozzáadjuk a krumplit is és együtt sütjük tovább. Ha még nem puhult meg minden, egy pici vizet önthetünk bele, oda ne égjen.
Amikor kész, elforraljuk az utolsó vizet is, hozzáadjuk a félretett pörcöket és turmixba ledaráljuk. Ha van olyan turmixunk, ami nem teljesen pépesít, hanem inkább egészen apró darabokra vág (őröl), azt használjuk! A ledarált, leturmixolt anyagot a tejföllel és a majonézzel összekeverjük.
Pirítóssal tálaljuk!
Igazából bármilyen ehető gombából készülhet, de jó ez a felhasználás a keményebb gombák esetében (pl. már nem a legfrissebb gévagomba)