Kalap: 5-15 cm átmérőjű, de előfordul nagyobb is. Eleinte domború, később ellaposodik, közepe bemélyed. Színe sárgásbarna, narancsosbarna, rozsdabarna, sérülésre sötétbarnán foltosodik. Felülete finoman hamvas, matt, idősebb korában csupasz és kissé felrepedezhet.
Tönk: 4-10 cm hosszú, 1-3 cm vastag. Alakja hengeres, csúcsa és töve felé kissé elvékonyodó. Állaga igen tömör. Színe a kalap színénél világosabb, a tejnedvtől barnán foltosodó. Felülete matt, deres.
Lemezek, tráma: Tönkhöz nőttek vagy kissé lefutók, sűrűn állók, merevek. Kémszínűek, okkersárgák, sérülésre barnán foltosodnak.
Hús: Kemény, törékeny, fehéressárgás színű, barnán foltosodik.
Gallér: Nincs
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Megtörve bőséges, fehér tejnedvet ereszt, mely beszáradva megbarnul.
Illat: Heringre emlékeztető szagú.
Íz: Néha kissé fanyar
Termőhely és idő: Júliustól októberig, savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben növő, nem gyakori faj.
Spórája: Spórapora fehéres, 9-11 x 8,5-10,5 µm, gömb vagy majdnem gömb alakú, tüskék 1 µm-nél magasabbak, teljes hálózatot alkotnak a spóra felszínén.
Legjellemzőbb tulajdonságai:
Hasonló fajok:
Megjegyzés: Jellegzetes íze főzéskor is megmarad, egyébként nyersen is fogyasztható.