Kalap: 5-15 cm átmérőjű. Fiatalon félgömb alakú, domború, majd ellaposodik. Színe szürkésbarna, dohánybarna, okker-szürke, barna. Felületén eleinte könnyen leváló fehéres, majd szürkés színű pettyek láthatóak, széle fiatalon nem bordázott.
Tönk: 7-9 cm hosszú, 1,5-2 cm vastag, hengeres alakú. Eleinte fehér, majd szürkés színű. Fehér gallérja és a tönk felső része bordázott, gallér alatt szálas vagy szálasan pelyhes. Bocskora nincs, répaszerűen megvastagodott tövén többé-kevésbé gyűrűszerűen kiemelkedő pelyhek láthatóak.
Lemezek, tráma: Sűrűn és szabadon állók, felkanyarodók, fehéresek. Élük finoman csipkézett.
Hús: Puha, vizenyős,fehér.
Gallér: Fejlett, fehér, felső részén bordázott
Bocskora: Nincs klasszikus bocskora, csak gumója. A gumó gömbölyű vagy gyökerező, koncentrikus szürkés vagy szürkésbarnás rücskökkel, pettyekkel.
Tejnedv: Nincs
Illat: Retek, doh vagy burgonyára emlékeztető szagú
Íz: Enyhén retek-, vagy répaízű, de van amelyik íztelen vagy gyengén gombaízű.
Termőhely és idő: Júniustól novemberig lomb- és fenyőerdőben növő, elég gyakori faj.
Spórája: Spórája fehér, ovális-elliptikus, 8-10 x 7-8 µm
Legjellemzőbb tulajdonságai:
- Bordás gallér
- Szürke (NEM fehér!) burokmaradványok a kalapon (pöttyök)
- Nem színeződő hús
Hasonló fajok:
Megjegyzés: Nagyon hasonlít hozzá a mérgező párducgalóca, de annak nem a gallérja bordázott, hanem a kalap széle!
A feltételesen ehető szürke selyemgomba kalapszéle erősen bordázott és hüvelyszerű bocskora van, és az ehető piruló galóca.
Fogyasztás előtt célszerű hőkezelni, hogy gyengébb gyomrúaknak se ártson meg.